Przybliżę wam informacje o IO, które jeszcze niedawno było rzadko diagnozowane, a które zatacza w współczesnym świecie coraz to szersze kręgi. Mowa tu o insulinooporności, która jest pierwszym krokiem do cukrzycy typu II😔

Insulina jest bardzo istotnym hormonem, wydzielanym przez trzustkę, który umożliwia wchłanianie glukozy z krwii do komórek naszego organizmu. Przy insulinooporności mechanizm ten zostaje zaburzony. Komórki nie reagują na insulinę. Ponieważ nie ma odpowiedzi komórek na insulinę, organizm odbiera sygnały że nadmiar glukozy jest ciągle we krwii, wywołując wzmożoną pracę trzustki i kolejne wyrzuty insuliny do krwii.
Pocieszający jest fakt, że w dużej mierze, stosując odpowiednią dietę, możemy wpłynąć na zwiększenie wrażliwości na insulinę.

Przyczyną małej wrażliwości na insulinę, może być zbyt duże spożycie węglowodanów, które powodują ciągły wyrzut insuliny i po pewnym czasie organizm staje się na nią odporny. Niestety bardzo często poddajemy się modzie pokarmów light, gdzie odtłuszczenie produktów łączy się zastąpieniem go cukrem, obniżamy spożycie tłuszczów a zajadamy się węglowodanami (najczęściej prostymi). To właśnie tłuszcze i białka w diecie mogą być naturalnym lekiem na tą przypadłość.
W diecie osób które zmagają się z tym schorzeniem często zaleca się ograniczenie spożywania węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych. Oczywiście istotne jest by spożywać zdrowe tłuszcze.🥑🥥🥩🍳

Udowodniono że jednorazowe spożycie szklanki oleju palmowego przez osoby zdrowe, wprowadza organizm w stan nie wrażliwości na insulinę. Nikt nie spożywa takich ilości jednorazowo jednak robiąc to systematycznie w postaci zajadania się chipsami, ciasteczkami, czekoladkami bogatych w te tłuszcze, możemy do tego doprowadzić🥨🍔🍟🥯🥞

Istotne w diecie insulinoopornych jest spożywanie węglowodanów o niskim ładunku glikemicznym łącząc je odpowiednio z tłuszczem i białkiem, a ilość węglowodanów w diecie powinna wąchać się od 70-130gram na dobę. Zasadniczo warzywa i owoce najlepiej jeść w stosunku ¾ warzywa i ¼ owoce. Co do produktów zbożowych to najlepiej by były one mało przetworzone i bogate w błonnik pokarmowy np. Ryż brązowy, maka z pełnego przemiału, płatki owsiane.
Tłuszcze w diecie powinny stanowić przynajmniej 30-35% całodniowej kaloryki. Niedobór tłuszczu w diecie zaburza między innymi gospodarkę hormonalna i funkcje mózgu.
Najzdrowsze i rekomendowane tłuszcze to wielonienasycone kwasy tłuszczowe n3 i n6. Ważny w diecie jest stosunek Omega 3 do Omega 6 i powinien wynosić 4:1-5:1, gdyż omega 6 ma właściwości prozaplane.

Białko w diecie powinno stanowić około 1 gram /kilogram masy ciała do 1,5 – 2grama w przypadku osoby ćwiczącej. Trzeba pamiętać by białko było dostarczane wysokiej jakości najlepiej pochodzenia zwierzęcego po zapewnia 8 istotnych aminokwasów które nie potrafi wytworzyć organizm. Mięso zwierząt nie karmionych pasza GMO czy po antybiotykoterapii, najlepiej od znajomego gospodarza.

Insulinooporność to też uwarunkowania genetyczne ale w duże mierze to od nas zależy, możemy tym sterować jedząc mądrze i stosując aktywność fizyczną. W przypadku insulinooporności rekomenduje się codzienna aktywność, chociażby w postaci szybkiego spaceru,a ilu osobom nawet nie chce się zejść po schodach i wybierają windę?
Odpowiednia dieta i ruch to podstawa dobrego zdrowia i to w dużej mierze od nas zależy jak czuje się nasz organizm i my sami. Kochajmy się i z patrzmy na to co jemy, szanujmy nasze ciało by mogło służyć nam wieki💪

(Visited 171 times, 1 visits today)