1 porcja zawiera 695 kcal, 20g białka, 46g tłuszczy, 48g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

200g ziemniaków

70g awokado

2 łyżki serka typu Philadelphia

40ml napoju migdałowego

30g sera cheddar

20g oliwy z oliwek

1szt papryczki jalapeno lub chili

ząbek czosnku

przyprawy: tymianek, rozmaryn, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 220 st. C, grzanie góra-dół. Przygotować naczynie żaroodporne. Posiekać papryczki i ser pokroić na kawałki.
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia. Wrzucić je do gotującej się wody na około 4-5 min. Wyjąc i osuszyć je ręcznikiem papierowym
Oprószyć je rozmarynem, tymiankiem i pieprzem. Zapiekać je w piekarniku przez godzinę. Następnie włożyć w nacięcia (co drugie) papryczki. Znów zapiekać przez 30 min. Wyjąć i posypać serem oraz doprawić solą. Zapiekać przez 5 min aż ser się roztopi.
W między czasie awokado zmiksować z serkiem, przyprawami i łyżka napoju (do konsystencji).
Ziemniaki podawać z sosem z awokado 🙂

Inspiracja: Stonerchef

(Visited 159 times, 1 visits today)