Podpłomyk śniadaniowy był u mnie na kolację ale jest to wspaniała alternatywa na brunch a co ważne, jeżeli ich zrobisz więcej możesz je zachować na później. Smakują idealnie na ciepło i na zimno a wersja dodatków dowolna

Składniki

1 porcja dostarcza

  • 437 kcal
  • 22g białka
  • 45g węglowodanów
  • 18g tłuszczy
  • mąka orkiszowa 230 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • odrobina soli
  • 250g jogurt grecki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 20g boczek
  • 20 świeży szpinak
  • 4 jajka
  • 100 g mozzarelli

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i jogurtem, wyrabiamy ciasto

Dzielimy na 4 części i kształtujemy formy podpłomyków

Na górę idą szpinak, posiekana mozzarella, pomidory i boczek na koniec rozbijamy po jajku

Doprawiamy do smaku

Pieczemy ok 15 minut

 

Smacznego!

(Visited 113 times, 1 visits today)