Nie będę ukrywać, że do tego dania zainspirowało mnie moje dzieciątko :0

W domu mamy żywienie czyste, zdrowe i urozmaicone 🙂 Tak jestem z tego dumna 🙂

Mój chłopczyk poprosił mnie o zdrowego fasta 😛

Żebyście nie myśleli, że ja taka ostra i na nic nie pozwalam 🙂 ale ostatnio kiedy byliśmy w trasie i zatrzymaliśmy się w słynnym Fascie 🙂 mój syn zjadł jabłko, wypił wodę i zabrał zabawkę 🙂

 

ojojoj…….no duma mnie rozpierała, ze moja praca ma swoje mocne korzenie 🙂

 

Znasz to ? Kiedy patrzysz na nowe życie i piszesz razem z nim fajny scenariusz 🙂

 

Stąd nasze szaleństwo, które wyszło całkiem fajnie 🙂 Koniecznie spróbuj ze swoim dzieciątkiem,:)

 

Mój synuś  mieszał mięsko w jajku i mące —- nie pytaj jak wyglądała kuchnia ale bądź gotowa … 😛

 

Składniki na porcje 

Z przepisu wychodzą 4 porcje

1 porcja to zaledwie 400 kcal, 34g białka, 18g tłuszczy, 26g weglowodanów

  • 500 g mięso z piersi kurczaka – szukaj bez cudnych dodatków a najlepiej od gospodarza 🙂
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • pieprz ziołowy
  • 2 jajka
  • ok 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • masło klarowne do smażenia
  • 2 łyżki sezamu

Sos Hoisin

  • 125 ml wody
  • 60 ml sosu sojowego
  • 30 ml octu ryżowego lub naturalnie jabłkowy mętny
  • 1 łyżka masła orzechowego – czytaj skład – bez oleju palmowego !
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyzeczka ksylitol/erytrol/stewia

 

Wykonanie

  • Mięso oczyścić z błonek i kostek, pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, startym czosnkiem, ostrą papryką i białym pieprzem. 

  • Na jednym głębokim talerzu wymieszać skrobię ziemniaczaną. Do drugiego wbić jajko i roztrzepać.

  • Rozgrzać wok lub głęboką większą patelnię, wlać olej (na głębokość ok. 3 mm).

  • Kawałki kurczaka najpierw obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w skrobi ziemniaczanej.

  • Kłaść partiami na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez około 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Wyłożyć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Dodać tłuszcz i usmażyć kolejną partię.

  • Wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym z resztek oleju ze smażenia, włożyć z powrotem całe mięso.

  • Podgrzewać przez ok. 1 – 2 minuty, następnie przesunąć mięso na bok a w wolne miejsce wlać sos hoisin (wymieszać wcześniej jego składniki).

  • Zagotować a następnie połączyć z mięsem i co chwilę mieszając zagotować jeszcze wszystko razem. Podawać posypując lekko zrumienionym sezamem

  • jako dodatek wersja zielona – brokuły 🙂

Jeżeli masz mało kcal dołóż do tego

  • frytki z warzyw
  • frytki z batatów
  • ryz basmatti

 

Bo gotowanie z najmłodszymi nie powinno być nudne ani trudne 🙂

 

Gotuj z pasją 🙂

 

Smacznego posiłku !

 

(Visited 103 times, 1 visits today)