Jestem świadoma tego, że jednym z podstawowych mechanizmów funkcjonowania człowieka są właśnie emocje. Emocje towarzyszą Ci wszędzie, kiedy idziesz na spacer, kiedy oglądasz film, kiedy biegniesz, kiedy rozpoczynasz nową pracę lub idziesz do nowej szkoły … szczególnie dziś wiele osób z nas ma mieszane uczucia i emocje … no cóż co to za czasy ? Emocje towarzyszą Ci także podczas podjęcia próby podczas redukcji, podczas naprawy swojego organizmu , podczas zaprzyjaźnienia się z samym sobą.

Emocje pełnią różne funkcje motywacyjne i istotnie przyczyniają się do kontroli podstawowych systemów behawioralnych.  W psychologii emocje są definiowane jako subiektywny stan psychiczny z którym związane są działania, towarzyszą zmiany somatyczne, ekspresje mimiczne i pantomimiczne oraz specyficzne zachowania

Tak moi kochani, w gabinecie dietetyka jest to bardzo różnorodne zjawisko- śmiejecie się, płaczecie, jesteście wystraszenie, zmotywowani, sfrustrowani czasem na maxa wkurzeni . Pamiętaj jednak, że każda z tych emocji jest w stanie ci wiele dać i wiele odebrać.

Każdego dnia doświadczamy różnych emocji i wiedz o tym, że wiele z tych emocji nie jesteś świadom. Podejmujemy działania świadczące o próbie modyfikacji emocji w celu uzyskania chociażby częściowego wpływu na ich doświadczenie  a co za tym idzie, na ich wyrażanie i przebieg.

Bardzo ważne jest to, że podczas poznawania swojej nowej drogi w żywieniu jest kontrola i modyfikacja własnego stanu emocjonalnego ale możliwa ona jest dzięki regulacji własnych emocji . Potrafisz ? Próbujesz ?

Taki proces regulacji może odbywać się w sposób nieświadomy i automatyczny jak np. wtedy kiedy masz wyuczone pewne zachowania lub w pełni świadomy i intencjonalny. Warto tutaj zwrócić uwagę na to, że powtarzanie tych samych działań w celu regulowania emocji może stopniowo prowadzić do ich zautomatyzowania i spowodować, e staną się nawykiem.

Regulacja Twoich emocji za pośrednictwem jedzenia może stać się działaniem, którego intencją będzie ograniczanie negatywnych skutków przeżywanych emocji, mam tutaj na myśli odczuwanie behawioralne . Odczuwanie fałszywego głodu może pełnić funkcję wyuczonej reakcji na sytuację stresogenne a długoterminowym następstwem regulowania emocji spożywanym jedzeniem będzie niestety zwiększenie masy ciała

Stresujące wydarzenie zwykle wywołuje odpowiednie reakcje emocjonalne. Narażenie na stres prowadzi do rozregulowania emocji. Procesy poznawcze pomagają regulować emocje. Regulacja ich jest procesem złożonym, który obejmuje

  • Wewnętrzne stany emocjonalne np. subiektywne doświadczanie emocji
  • Procesy poznawcze związane z emocjami np. myśl o danej sytuacji
  • Zachowania związane z emocjami np. mimika
  • Procesy fizjologiczne związane z emocjami np. reakcje hormonalne

Niejednoznaczne wyniki badań dotyczących relacji między stresem a ilością przyjmowanego pokarmu

Stres a zmniejszona ilość spożywanego pokarmu

Stres a zwiększona ilość spożywanego pokarmu

U zwierząt wysoki poziom stresu wywołany np. intensywnym hałasem, elektrowstrząsami oraz chronicznym stresem powoduję redukcję zachowań żywieniowych

U zwierząt wysoki poziom stresu wywołany niskim lub umiarkowanym hałasem, celowymi działaniami np. ciągnięcie za ogon, oddzieleniem od innych zwierząt powoduje wzrost spożywanego pokarmu

Ograniczenie jedzenia jest dominującą reakcją na stres u osób biorących udział w badaniach laboratoryjnych

Nadmierne jedzenie jest dominującą reakcją na stres u osób z otyłością

Stres zmniejsza ilość zjadanych posiłków

Stres zwiększa ilość zjadanych przekąsek u studentów

Hipofaga zmniejszony apetyty

Hiperfagia nadmierny apetyt– występuje u 2/3 osób , towarzyszy temu nadmierne wydzielanie ilości glikokortykoidów postaniu stresu

Wysokie stany pobudzenia jak napięcie czy strach i intensywne emocje hamują przyjmowanie jedzenia

Emocje o niskim i umiarkowanym natężeniu zwiększają spożycie jedzenia

 

 

Istnieje związek miedzy jedzeniem i emocjami. Jeżeli odczuwamy gniew, strach, smutek, radość wpływa to na motywację do jedzenia, wybór produktów, szybkość jedzenia, ilość spożytego jedzenia a także na metabolizm i proces trawienia. Emocje oddziałują na Twoje preferencje żywieniowe, walory smakowe i niestety ale bardzo często stanowią istotny czynnik kształtowania się nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Badania pokazuję, że motywacja do jedzenia jest najsilniejsza w momencie doświadczania negatywnych emocji. A gdybyś tak się zatrzymała / zatrzymał i powiedział/a – Uspokój się , usiądź, wypij szklankę wody, zastanów się, uszczypnij się i pomyśl czy w tej chwili masz ochotę na marchewkę ?

Pod wpływem złości kobiety jedzą bardziej kompulsywnie niż w sytuacji odczuwania strachu czy smutku a jedzą po to by zredukować nieprzyjemne doznania. Więc kiedy drogi mężczyzno porządnie wpłyniesz na emocje swojej kobiety od razu daj jej lody Manhatan ……. Żartuje …. Mocno ją przytul !

Znudzenie czy przygnębienie powoduje nasienie większej ilości jedzenia. Wzrost apetytu w wyniku negatywnych emocji występuje zarówno u osób z zaburzeniami odżywiania, otyłością jak i u osób zdrowych. Osoba która stosuje restrykcje żywieniowe przejada się niestety w reakcji na obniżony nastrój. No kochani czy wyobrażaliście sobie Formułę 1 bez pit stops ?

Hipoteza maskowania dowodzi, że u osób stosujących dietę źle dopasowaną przejadanie służy do maskowania dystrofii. W sytuacji doświadczenia negatywnych emocji spożycie pokarmów o wysokiej zawartości cukru redukuje odczuwane emocje. Pokarmy kojarzone jako super smaczne obniżają negatywne emocje oraz zmniejszają odczuwanie stresu. Jednym z pokarmów kojarzonych z możliwością regulacji stanu afektywnego jest czekolada . Znasz to ? U osób z prawidłową masą ciała jej spożycie zmniejsza poziom negatywnego nastroju około 3 minuty .

Warto się tutaj nad tym zastanowić, jaką funkcję pełni jedzenie w regulacji emocji – kochanie czy spożywasz pokarm w celu zredukowania negatywnych emocji czy po to aby poprawić lub utrzymać pozytywny nastrój?

Liczne wyniki badań pokazują, że jedzenie jest jedną z najpopularniejszych strategii regulacji emocji, szczególnie wtedy, gdy doświadczenia są negatywne. Czy wiesz, że pozytywny stan emocjonalny po spożyciu określonej potrawy może powodować zwiększenie ilości jej konsumpcji w przyszłości .

Podsumowując ten temat jest dla każdego zapewne indywidualny, praca nad emocjami tym bardziej. Warto jednak tutaj wspomnieć, ze jest to nieodłączny element podczas zmiany w swoim żywieniu, postępowaniu, zachowaniu.

 

(Visited 221 times, 1 visits today)