1 porcja zawiera:

609 kcal 22g białka, 21 tłuszczy, 78g węglowodanów

Składniki:

Składniki na 2 porcje:

200g jogurtu naturalnego

150g mąki

szklanka jagód

100g brzoskwini

20g oliwy z oliwek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki syropu klonowego

120g malin

2 jaja

 

Przygotowanie:

Wymieszać jogurt z jajkami za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i wymieszać lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), dodac tłuszcz, nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Podawać z owocami i polać syropem klonowym.

(Visited 131 times, 1 visits today)