Składniki na 2 porcje

1 porcja zawiera 

447 kcal

16g białka

28g tłuszczu

30g węglowodanów

czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

3 jaja

1 awokado

4 kromki chleba żytniego

50ml napoju migdałowego

15 masła klarowanego

4 łyżeczki szczypiorku

2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki a następnie rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszać.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 jajko z dodatkiem mleka oraz szczypty soli. Na 2 kromkach tosta położyć pastę z awokado, przykryć drugą kromką tosta, lekko docisnąć. Wymaczać z dwóch stron i z boków w roztrzepanym jajku i położyć na patelnię z podgrzanym masłem klarowanym.
Smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 2 minuty z każdej strony. Oddzielnie usmażyć jajko sadzone.
Tosty przełożyć na talerze, przykryć jajkiem sadzonym i posypać szczypiorkiem.

(Visited 113 times, 1 visits today)