Sk艂adniki na 2 porcje:
馃崊聽10szt pomidor贸w koktajlowych
馃崊聽3 du偶e pomidory
馃崊聽Cebula
馃崊聽1 szklanka ry偶u arborio
馃崊聽Szklanka bulionu
馃崊聽S贸l, pieprz, bazylia
馃崊聽Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Du偶e pomidory pokr贸j, cebul臋 takze i zmiksuj je na mus. Na patelni dodaj oliw臋, wsyp ry偶 i go obsma偶 przez 2-4 min. Zalej woda do przykrycia i gotuj. Dolewaj wod臋, wtedy jak poprzedni膮 porcja wyparuje. Zr贸b tak trzy razy. A potem dolej bulionu i du艣 wszystko a偶 ry偶 b臋dzie p贸艂twardy. Nast臋pnie dodaj zmiksowane pomidory i zn贸w gotuj do odparowania a偶 ry偶 b臋dzie al dente.
Pomidory koktajlowe przekr贸j na po艂贸wki, podsma偶 osobno na oliwie. Dodaj je do risotto.
Na ko艅cu dopraw. Podaj 偶e 艣wie偶ymi listkami bazyli.