Ciasto:
馃崘230g m膮ki (u偶y艂am p贸艂 na p贸l pszenna tortow膮 i orkiszow膮)
馃崘3 艂y偶ki ksylitolu
馃崘1 艂y偶eczka aromatu waniliowego
szczypta soli
馃崘140g sch艂odzonego mas艂a
馃崘1 jajko
Nadzienie:
馃崘4-5 gruszek
馃崘1 艂y偶ka ksylitolu
馃崘2 艂y偶eczki cynamonu
馃崘1 艂y偶ka m膮ki orkiszowej
Przygotowanie:
Wymiesza膰 razem m膮k臋, cukier, aromat wanilinowy, s贸l. Doda膰 posiekane mas艂o i rozciera膰 palcami, a偶 powstanie kruszonka. Doda膰 jajko i szybko zagnie艣膰 ciasto. Wstawi膰 je na 40 minut do lod贸wki.
Gruszki obra膰, usun膮膰 gniazda nasienne i pokroi膰 na kawa艂ki. Doda膰 艂y偶k臋 cukru, cynamon i 1 艂y偶k臋 m膮ki, wymiesza膰.
Piekarnik nagrza膰 do 180 stopni.
Ciasto rozwa艂kowa膰 na okr膮g o 艣rednicy oko艂o 30 do 40 cm. Na 艣rodku ciasta zaznaczy膰 okr膮g o 艣rednicy formy (po prostu j膮 odcisn膮膰 lekko na 艣rodku)
Ciasto prze艂o偶y膰 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Gruszki pouk艂ada膰 w zaznaczonym okr臋gu. Brzegi ciasta z艂o偶y膰 do 艣rodka. Ciasto wstawi膰 do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec przez oko艂o 45-50 minut, a偶 艂adnie si臋 przyrumieni.
Przed podaniem posypa膰 ksylitolem i opcjonalnie p艂atkami migda艂贸w.
Mi艂ego wieczoru聽鉂o笍