Porcja na 1 osobę
Czas przygotowania: 25 min
Kcal 593 Białko 48g Węglowodany 54g Tłuszcze 16g

Składniki:
🍚150 g piersi z kurczaka
🍚50g ryżu czerwonego
🍚120g selera korzeniowego
🍚łyżka oliw z oliwek
🍚1 marchew
🍚1 pietruszka
🍚100g jogurtu naturalnego bez laktozy
🍚125 ml bulionu drobiowego (ja mam zawsze zamrożony)
🍚Przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia
🍚Dwie łyżeczki szczypiorku

Przygotowanie:
Ryż ugotuj al dente, a w międzyczasie zajmij się potrawką.
Warzywa obierz, marchew i pietruszkę pokrój na plasterki, selera zaś w kostkę. Włóż je do garnka, dodaj bulion i około szklankę wody i gotuj na wolnym ogniu aż większość wody wyparuje.
Mięso pokrój w kosteczkę, dopraw i duś na oliwie z wodą. Kiedy mięso będzie gotowe, dodaj ugotowane warzywa wraz z wywarem. Wymieszaj i dodawaj po łyżce jogurtu, mieszając lub zahartuj jogurt i wlej wszystko na raz.
Podawaj z ugotowanym ryżem i świeżym szczypiorkiem.

(Visited 74 times, 1 visits today)