Ohhh jak ja kiedys nie lubiłam ryb, na samą mysl miałam dreszcze …

A teraz … teraz dam się za nie pokroić, od momentu kiedy weszłam w nową fazę swojego życia i ograniczyłam maksymalnie mięso jak się tyko dało mi ograniczyć , zaczęłam zjadać więcej ryb

 

Dorsz jest dosć suchą rybką no chyba , że skorzystasz z przepisu, który Ci polecam

Gdzie kupuje ryby ?

Mogę z czystym sumieniem polecić sklep Rekinek w Kłodzku !

 

Składniki na 2 porcje

  • 500 g polędwiczek z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej papryki i oregano, po 1/3 łyżeczki kurkumy i białego pieprzu
  • 100 g szpinaku*
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • oraz: mąka pszenna i ziemniaczana, cytryna, sól i pieprz

Wykonanie

  • Rybę opłukać i osuszyć. Skropić cytryną, doprawić solą, czarnym zmielonym pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Posypać z wierzchu przyprawami, następnie obtoczyć w mące pszennej.
  • Przygotować szpinak: na patelni roztopić łyżkę masła, dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażyć. Dodać liście szpinaku i mieszając smażyć aż zwiędnie, przez ok. 2 minuty. Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Po zagotowaniu dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszać. Szpinak rozdrobnić na mniejsze kawałeczki.
  • Rybę ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Przykryć szpinakiem i posypać bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec przez ok. 20 minut.

1 porcja dostarczy ci

  • 761 kcal
  • 61g białka
  • 34,5g tłuszczy
  • 49g węglowodanów

Do tego zrobiłam zieloną sałatkę i placki z cukinii

Obiad mega mega smaczny !

Koniecznie spróbuj i daj znać czy Ci smakowało

Chętnie posłucham Twojej opinii a może masz inny pomysł na modyfikacje tego przepisu

Dobrego dnia !

 

(Visited 86 times, 1 visits today)