Czas lata jest czasem kiedy nasza kuchnia jest kolorowa i cudowna …

Twoja wyobraźnia jest jedynym hamulcem

 

Dzis kolejny przepis z Lidlowskiej kuchni

Prosto, szybko i smacznie

Składniki – przepis na 2 porcje

  • 150 g makaronu gryczanego, kupiłam w Lidlu Makaron gryczany z rozmarynem
  • 50 g chorizo lub dobrej salami
  • 1/4 cebuli młodej
  • 2 łyżki masła
  • 100 g kurek
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • tarty twardy ser np. parmezan / grana padano

Przygotowanie

  • Zagotować wodę na makaron w większym garnku.
  • W międzyczasie przygotować składniki: kurki umyć, chorizo obrać ze skórki i pokroić na plasterki, pomidorki przekroić na połówki, cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Wrzucić makaron do zagotowanej wody, posolić i gotować aż będzie al dente.
  • Na dużą patelnię wrzucić chorizo i cebulę. Dodać masło i smażyć przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać kurki i na większym ogniu smażyć przez kolejne 3 minuty, pod koniec wlać mleko
  • Dodać pomidorki i dalej smażyć przez ok. 2 minuty, w międzyczasie doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Dodać też oliwę.
  • Na patelnię włożyć makaron i potrząsając patelnią wymieszać składniki. Podawać posypując tartym serem typu parmezan.

1 porcja dostarczy

  • 645kcal
  • 18g białko
  • 32g tłuszcze
  • 65g węglowodanów
(Visited 97 times, 1 visits today)