Kto nie lubi pizzy ?

No może ktoś się znajdzie – ja jestem jej miłośniczka pod każdym względem

Dziś chcę ci pokazać fajny przepis na fajny dodatek do Twojej codziennej diety

Nie musisz rezygnować z tego co lubisz ale zawsze możesz tak pokombinować aby dana potrawa zawierała mniej kcal

Składniki

  • 1 ugotowany średni burak pokrojony w kosteczkę
  • 250g mąki orkiszowej
  • 150 g sera feta
  • 100 ml ciepłej wody
  • 30 g ziarna słonecznika
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 4 g suszonych drożdży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki erytrolu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól. Dolewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodajemy oliwę i zagniatamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Ciasto dzielimy na 2 porcje.

Wałkujemy na wielkość patelni. Rozgrzewamy lekko patelnię i smarujemy delikatnie oliwą. Smażymy ciasto pod przykryciem kilka minut, aż przypiecze się od spodu. Odwracamy placek na drugą stronę, smarujemy go delikatnie oliwą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy oregano, dodajmy połowę buraczków, fetę i słonecznik. Smażymy kolejne kilka minut pod przykryciem i podajemy

Z drugą połówką ciasta robimy dokładnie to samo

1 z 2 porcji dostarczy Ci

  • 856 kcal
  • 34,8g białka
  • 41g tłuszczy
  • 81g węglowodanów

 

Smacznego!

(Visited 76 times, 1 visits today)