Babka cytrynowa
Sk艂adniki na standardowa foremk臋 na babk臋:
馃ギ180 g mas艂a, mi臋kkiego
馃ギ3/4 szklanki cukru (da艂am p贸艂 na p贸艂 z ksylitolem)
馃ギ3 du偶e jajka
馃ギsok z 1 cytryny
馃ギsk贸rka z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
馃ギ2 szklanki m膮ki pszennej orkiszowej
馃ギ1/2 szklanki m膮ki ziemniaczanej
馃ギ1 i 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
馃ギ1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
馃ギ1/2 szklanki kwa艣nej 艣mietany 18%, w temp. pokojowej
Przygotowanie:
Mas艂o utrzyj z cukrem na jasn膮 i puszyst膮 mas臋. Nie przestaj膮c uciera膰, wbijaj po jednym jajku. Dodaj sok i sk贸rk臋 z cytryny, utrzyj.
M膮k臋 pszenn膮 i ziemniaczan膮 przesiej. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sod膮 oczyszczon膮. Sypkie sk艂adniki dodaj do masy ma艣lanej na przemian ze 艣mietan膮 w dw贸ch turach. Mas臋 wymieszaj najlepiej szpatu艂k膮 lub 艂y偶k膮.
Form臋 do babki wysmaruj t艂uszczem i obsyp m膮k膮 pszenn膮. Przelej do niej przygotowane ciasto (powinno zaj膮膰 ponad 3/4 wysoko艣ci formy), wyr贸wnaj.
Piecz w 160-170 st.przez ok. 40-45 min, a偶 patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Upieczon膮 babk臋 przestud藕 w formie, nast臋pnie wyjmij i odstaw do ca艂kowitego wystudzenia.
Gotow膮 babk臋 mo偶na pola膰 lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru, sk贸rki otartej z cytryny i 2-3 艂y偶ek wrz膮tku.