Sk艂adniki na oko艂o 4-6 porcji:

Lody:
馃崸250g mascaropone
馃崸400g 艣mietanki krem贸wki
馃崸250g mleka skondensowanego nies艂odzonego
馃崸Ciasteczka Amaretti – oko艂o 10 do 14 sztuk
馃崸200g jag贸d ugniecionych z trzema 艂y偶kami ksylitolu

Masa do ciastek:
馃崷50g serka 艣mietankowego
馃崷20g mas艂a
馃崷60g ksylitolu zmielonego jak cukier puder

Przygotowanie:
Najpierw warto przygotowa膰 mas臋 do ciastek –
Serek, mas艂o i ksylitol zmiksowa膰 razem. Doda膰 do niej kawa艂ki ciastek i obtacza膰 je w masie. Odstawi膰 na bok.
Jagody ugnie艣膰 z ksylitolem i odstawi膰.
Serek mascaropone ubija膰 chwil臋, dolewa膰 powoli mleko. Osobno ubi膰 艣mietank臋 na sztywno. Delikatnie doda膰 serek do bitej 艣mietany i wymiesza膰 na g艂adka mas臋. Doda膰 ciastka obtoczone w masie serkowej, wymiesza膰.
Do pojemnika (takiego do przechowywania 偶ywno艣ci, do艣膰 sporego) nak艂ada膰 warstwami -lody, jagody, lody, jagody a偶 do wyko艅czenia sk艂adnik贸w i na ko艅cu mo偶na troch臋 zamiesza膰 widelcem, 偶eby te warstwy po艂膮czy膰.
Mrozi膰 co najmniej 24 godziny.

*ksylitol dodawa膰 wed艂ug w艂asnych preferncji, mo偶na doda膰 lub wcale nie dodawa膰 馃槉

(Visited 119 times, 1 visits today)