Sk艂adniki:

400 g m膮ki orkiszowej
300 ml mleka migdalowego
100 g erytrol
100 g orzech贸w w艂oskich
80 ml oleju
50 g mas艂a
10 g cynamonu
3 jajka
1陆 艂y偶eczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180潞C.

Mas艂o roztapiamy w garnku. Dodajemy cynamon i 100 g cukru. Podgrzewamy do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Odstawiamy do przestygni臋cia i dodajemy 艂y偶k臋 m膮ki.

Pozosta艂膮 m膮k臋 przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

W drugim naczyniu mieszamy jajka z olejem, pozosta艂ym cukrem i mlekiem, a nast臋pnie dodajemy do m膮ki. Mieszamy dok艂adnie do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.

Ciasto przek艂adamy do foremki o wymiarach 20×30 cm i polewamy przygotowan膮 mas膮 cynamonow膮. Patyczkiem lub ko艅c贸wk膮 no偶a lekko mieszamy obie masy.

Ca艂o艣膰 posypujemy orzechami i pieczemy oko艂o 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

(Visited 7 times, 1 visits today)