Świetne danie dla osób wege. Jest sycące, proste w przygotowaniu i co najważniejsze smakuje każdemu!

Składniki:

 • 250 g kaszy pęczak

• 750 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)

• 100 g jarmużu

• 2 buraki

• 1 cebula

• 2 ząbki czosnku

• 1/2 łyżeczki tymianku

• 1/2 łyżeczki rozmarynu

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 3 łyżki masła

• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz także użyc już gotowych

2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

4. Na patelnię dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

5. Następnie dodaj kaszę i pokrojone w kostkę, upieczone buraki.

6. Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Gotuj do momentu, aż kasza będzie al dente.

7. Dodaj liście jarmużu, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty, aż liście zmiękną.

8. Gdy bulion zostanie wchłonięty patelnię zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki masła. Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.

(Visited 3 times, 1 visits today)