Jedna z czterech porcji zawiera:  kcal 306 B 15.4g T 18.5g. Wp 18.4g F 4.0g

Składniki:

  • ziemniaki 4 sztuki
  • Olej 3 łyżki
  • por (mały) 1 sztuka
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
    jajka 3 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • ser żółty 100g
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, kroimy w plastry.

Pora kroimy w pół talarki, cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnione warzywa, dodajemy odrobinę soli. Pora z cebulą smażymy 5-7 minut.

Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, układamy plasterki ziemniaków, które posypujemy czosnkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Ziemniaki przykrywamy smażonymi warzywami.

Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.

Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.

(Visited 11 times, 1 visits today)