Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mały pęczek koperku
  • ½ główki niedużej kapusty (800 g)
  • ¼ małego selera korzeniowego
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w paseczki, kapustę w grubszą kostkę. Obraną marchewkę i seler kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej
. Wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Dodajemy boczek, smażymy kolejne 5 minut. Dokładamy kapustę, marchewkę, seler. Wlewamy gorący bulion.

Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 30 minut. Dodajemy kminek i ziemniaki. Gotujemy dalej około 15-20 minut, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.

(Visited 6 times, 1 visits today)