Składniki:

Spód:

  • 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 250 g ricotty (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej
  • 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny  + 50 ml wody
  • 150 g snickersów, grubo posiekanych

W misie miksera umieścić ricottę, mascarpone, cukier puder i waniliię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.

Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. 

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać posiekane Snickersy i delikatnie wymieszać.

Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce do momentu stężenia sernika. 

Polewa:

  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego stężenia sosu.

Na końcu posypać orzeszkami. Polać gęstniejącą polewą czekoladową, wyrównać. Wierzch posypać orzeszkami.

Przechowywać w lodówce. Uwaga: po przekrojeniu na kawałki często wypływa karmel z kawałków batoników – to normalne. 

(Visited 9 times, 1 visits today)