Składniki:
  • 500 g śliwek węgierek
  • 390 g mąki orkiszowej
  • 250 ml letniego mleka roślinnego
  • 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 7 g suszonych drożdży
  • 4 łyżki cukru u mnie ksylitol
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • Na kruszonkę:
  • 100 g zimnego masła
  • 65 g mąki orkiszowej
  • 65 g mąki razowej
  • 40 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu garść płatków owsianych górskich
  • szczypta soli

Dodatkowo: 2 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie:

 
Jajko, żółtka, mleko, cukier i olej mieszamy w naczyniu. W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę, sól i suszone drożdże. Łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto i przekładamy do miski. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 90 min.  Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 40 min., aż bułeczki podrosną.  Śliwki przedzielamy na pół, wyjmujemy pestkę. Kruszonka:  Mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstaną okruchy (podobne do mokrego piasku) oraz grubsze cząstki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Dnem szklanki robimy w bułeczkach dwa wgłębienia, układamy połówki śliwek, posypujemy kruszonką, a brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
(Visited 6 times, 1 visits today)