Składniki 4 porcje:
  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji).
(Visited 4 times, 1 visits today)