Składniki:

  • 450 g mąki u mnie z płaskurki
  • 300 g owoców u mnie śliwki
  • 250 ml jogurtu kokosowego
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 80 g cukru u mnie z ksylitolu
  • 25 g masła
  • 7 g drożdży instant
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

400 g mąki przesiewamy do miski. Dodajemy jogurt (w temp. pokojowej), 1 jajko oraz drożdże. Posypujemy 40 g cukru i odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.Dodajemy sól i zarabiamy ciasto.Dodajemy olej i wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Kruszonka:

Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę z 50 g mąki, 25 g masła oraz 20 g cukru.

Formowanie jagodzianek:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Owoce oprószamy 20 g cukru. Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy na środek po porcji owoców i dokładnie zaklejamy. Uformowane bułeczki układamy w foremce, zachowując dość duże odstępy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor.

(Visited 6 times, 1 visits today)