Składniki:

  • 500 g Szpinaku 1000 listków Bonduelle
  • 4 jajka
  • 360 g mąki orkiszowej
  • 100g ksylitolu
  • 1 szklanka olju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g owoców leśnych u mnie maliny i jagody
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak osączyć, dokładnie zmiksować z połową oleju.

Jajka ubić z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę.

Do ubitych jajek cienką strużką dolewać olej. Dodać masę szpinakową. Zmiksować.

Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przełożyć do formy (20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160°C z termoobiegiem przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Gdy ciasto wystygnie, odciąć poziomo ok. 1/3 ciasta od góry.

Odciętą 1/3 ciasta pokruszyć na kawałki.

Większy kawałek ponownie ułożyć w blaszce. Śmietanę ubić z mascarpone na gęsty krem, wymieszać z cukrem pudrem. Kremem posmarować ciasto, posypać zielonymi okruchami, posypać owocami. Schłodzić przez min. 3 godziny.

(Visited 9 times, 1 visits today)