Przepis wymaga troszkę pracy i na pewno jest bardziej kaloryczne niż poprzednie moje przepisy ale warto spróbować 😋😋

Składniki:

  • 300 g dojrzałych bananów
  • 300 g ksylitolu
  • 130 g mąki gryczanej 
  • 125 g gorzkiej czekolady 90%kakao
  • 100 g masła
  • 75 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 30 g ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli

  • sos karmelowy:
  • 200 g śmietanki kremówki 30-36%
  • 150 g ksylitolu
  • 75 g masła
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Smażymy na 25 ml Kujawskiego z obu stron, aż lekko zmiękną. Odstawiamy.

Masło, pozostały olej i czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną do połączenia się składników.

Do masy czekoladowej dodajemy jajka, mąkę, kakao, cukier oraz sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzchu układamy podsmażone banany i pieczemy 30 minut w 180ºC.

Cukier roztapiamy w szerokim garnku, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Gdy utworzy się złocisty karmel, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Mieszamy.

Na koniec dodajemy kremówkę i jeszcze chwilę podgrzewamy, aż sos karmelowy stanie się gładki. Dodajemy sól i lekko studzimy.

Jeszcze ciepłym sosem polewamy brownie i schładzamy.

(Visited 5 times, 1 visits today)