Składniki na około 10-12 sztuk:

  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 70 g cukru (ksylitol)
  • 2 duże jaja
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła, roztopionego
  • 500g mąki (u mnie pszenna z dodatkiem gryczanej)

Masa serowa:

  • 4 łyżki miękkiego masła*
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g zmielonego twarogu półtłustego
  • starta skórka z cytryny, jeśli lubicie

Plus:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
  • dżem truskawkowy na nadzienie

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki (najlepiej najpierw utrzeć masło z cukrem a potem dodać pozostałe składniki i utrzeć). Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części, 85 g każda. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta (podwojenia objętości) Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego i dżemu. Ciasto posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (żeby ładnie się błyszczały).

Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

(Visited 5 times, 1 visits today)