Składniki:

  • 125g ricotty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru (ksylitol)
  • 1 łyżka oliwy
  • około 1/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki gryczanej (może być inna) – do konsystencji
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka malin

Przygotowanie:

Do miski dodać jajka, cukier i wymieszać łyżką, następnie wlać olej oraz mleko i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko połączyć składniki z dwóch misek za pomocą łyżki na dość gęstą masę (mleko do konsystencji)

Smażyć placuszki na patelni beztłuszczowej do lekkiego zarumienienia. Udekorować malinami lub owocami sezonowymi.

(Visited 5 times, 1 visits today)