Składniki na 6 naleśników:

  • szklanka mąki ryżowej
  • 2 szklanki mleka (do konsystencji, może być mniej lub więcej)
  • jajo 1szt
  • żółtko 1szt
  • pół kilo truskawek
  • garść płatków migdałowych
  • listki mięty 
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka kakao
  • pół serka mascarpone lub twarogu

Przygotowanie:

Ciasto: mleko, kakao, mąkę i jajo mieszamy razem do konsystencji lejącej śmietany (mąką ryżowa chłonie dużo mleka, więc ostrożnie się z nią obchodź). Smaż naleśniki na oliwie do zarumienienia.

Farsz: serek utrzyj z żółtkiem, dodaj posiekaną miętę i posiekane migdały i wymieszaj razem. 

Posmaruj naleśniki serkiem, dodaj plasterki truskawek i zawiń wedle upodobania. Ozdób truskawkami i miętą.

(Visited 9 times, 1 visits today)