Placki są delikatne w środku, sycące i przede wszystkim cudowne w smaku

Przepis jest podany na 2 porcje

Składniki:

  • 100 g zielona soczewica
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki żytniej lub innej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

Soczewicę i ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, przekładamy do miski, miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, jaja, płatki owsiane, mąkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy placuszki , podajemy z jogurtem koksowym lub wg uznania.

(Visited 4 times, 1 visits today)