Składniki:

  • płatki owsiane górskie: 8 łyżek
  • woda ciepła (do ciasta): 1 litr
  •  mąka owsiana 1 kilogram
  •  drożdże (kostka): 0.5 opakowania
  • erytrol 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • słonecznik ziarna: 0.33 szklanki
  • siemię  lniane: 0.33 szklanki
  • nasiona chia 0.33 szklanki

Wykonanie:

 Płatki wsypujemy do miski, zalewamy wodą, wkruszamy drożdże ,dodajemy sól i cukier, lekko mieszamy i odstawiamy na 20 minut ,aż płatki wypłyną do wierzchu . Wsypujemy mąkę i słonecznik , siemię ,mieszamy wystarczy tylko tak by składniki się połączyły przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Dwie foremki keksówki 25 cm są najlepsze. Ciasto wygładzamy dłonią zamoczona w mleku posypujemy słonecznikiem dynia płatkami czym tam chcemy 😉

Pieczemy 60min w temp. 180 stopni  SMACZNEGO:)

(Visited 7 times, 1 visits today)