Przepis jest idealny na imprezą dziecięcą, jeżeli chcesz aby dzieci miały fajną przekąskę skorzystaj z przepisu

Przepis jest na ok 10 małych foremek muffinkowych

  • szklanka mąki pszennej/ jaglanej/ amarantusowej – do wyboru
  • szklanka mąki owsianej*
  • 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej bezglutenowy

SKŁADNIKI MOKRE

  • szklanka mleka migdałowego lub owsianego
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2 większe jaja

Osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie dokładnie łączymy razem .

Formę na babeczki wypełniamy papilotkami do pieczenia, napełniamy ciastem (kopiata łyżka; u mnie 3/4 wysokości papilotki)

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200*C, na środkowej półce (opcja góra – dół)

Składniki na masę cytrynową

  • 2 łyżki oleju (kokosowy albo rzepakowy)
  • 7 łyżek erytrolu – możecie też użyć ksylitolu lub cukru
  • 2 cytryny
  • 2 żółtka
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy.

Ścieramy skórkę z cytryn na tarce i wyciskamy z nich sok. Umieszczamy miseczkę lub garnuszek w większym. W tym większym zagotowujemy wodę. W ten sposób uzyskujemy kąpiel wodną, w której przygotowujemy krem.

2 jajka rozbijamy do szklanki. Do osobnej szklanki wbijamy żółtka (z kolejnych 2 jajek). W miseczce rozgrzewamy olej, dodajemy skórkę z cytryny, erytrol i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia erytrolu.

Energicznie mieszając trzepaczką dodajemy jajka, po chwili żółtka. Dokładnie mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 10 sekund lub do momentu, aż krem uzyska pożądaną przez nas gęstość.

Przekładamy na babeczki i gotowe , możemy posypać startą gorzką czekolada lub jak w mojej wersji posypką kolorową

(Visited 4 times, 1 visits today)