Składniki:

Chlebek jest w naszej diecie podstawą , lubimy pieczywo z różnymi dodatkami ale ważne by był jeszcze taki, który będzie odżywczy.

Nie zajmuje dużo czasu, jest pyszny i sycący.

  • 450 g  – tutaj pomieszałam różne mąki / jaglana, amarantus/owsiana/
  • 500 ml letniej wody
  • 7 dag drożdży w proszku
  • ½ szklanki otrębów
  • ¼ szklanki słonecznika
  • ¼ szklanki pestek słonecznika
  • 1/8 nasion chia
  • 1 płaska łyżeczka cukru i soli
  • żółtko do posmarowania pieczywa

Wykonanie:

Wszystkie składniki do miski, dodajemy letnią odę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut.

Następnie keksówkę wykładamy papierem, przekładamy chlebek, smarujemy żółtkiem i odstawiamy znów na 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.

Smacznego 🙂

(Visited 5 times, 1 visits today)