Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g fety
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • płatki chili
  • podłużny ciemny chleb
  • szczypiorek
  • kiełki np. słonecznika
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
Awokado rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i przy pomocy łyżki wydrążamy miąższ. Dodajemy fetę, czosnek, pieprz i chili. Dolewamy łyżeczkę soku z cytryny, aby awokado nam nie ciemniało i pasta miała piękny kolor. Miksujemy na gładką pastę (w miarę długo, aby ser był dobrze roztarty i nie było w naszej paście grudek). Jeśli trzeba (feta jest słona) doprawiamy solą.
Szczypiorek kroimy. Na kromkach chleba smarujemy pastę z awokado, posypujemy szczypiorkiem, dekorujemy kiełkami oraz świeżo mielonym pieprzem

(Visited 5 times, 1 visits today)