Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 200 g ciasteczek Oreo
  • świeże truskawki do dekoracji

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem aż osiągną jasny kremowy kolor. Dodajemy do nich ser mascarpone i delikatnie łączymy w gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem.
Ciasteczka Oreo rozdzielamy i usuwamy nadzienie. Ciastka miksujemy na proszek (lub w foliowej torbie rozbijamy tłuczkiem do mięsa).
W wysokich szklankach układamy warstwy ciastek i kremu, zaczynając i kończąc ma ciastkach. Wierzch deseru dekorujemy połówkami świeżych owoców np. truskawek.
Deser z ciasteczkami Oreo chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny i podajemy.

(Visited 4 times, 1 visits today)