Składniki na biszkopt:

  • mrożony zmiksowany szpinak- 450 dag
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki kasztanowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać powoli olej ciągle ubijając mikserem. Wlać zmiksowany szpinak. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni ok 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.

Wykonać masę:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 20 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy 

Przygotowanie masy:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na połowę zielonego biszkoptu. Z pozostałej części ciasta wybrać łyżka zielona część i pokruszona położyć na masę. Posypać żurawiną.

Uwaga- spieczony wierzch biszkoptu nie jest używany do ciasta.

(Visited 7 times, 1 visits today)