Składniki:

  •  około 200 g ziemniaków
  • 3 razy szczypta soli
  • pieprz czarny
  • 4 łyżki mąki kasztanowej (lub do konsystencji ciasta)
  • 1 jajko 

  • oliwa z oliwek
  • krewetki królewskie, kilka sztuk
  • ząbek czosnku, sól, pieprz
  • sok z cytryny, łyżka
  • 3 łyżki parmezanu tartego

Przygotowanie:

Gnocchi: Ugotować ziemniaki, około 40 min, rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Przestudzić, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Ciasto wyrolować w paluszki i pokroić w kluseczki, a każda kluseczkę zgnieść widelcem, żeby były „ząbki”. Gotować w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. 

Krewetki: Krewetki obrać, opłukać, podsmażyć na oliwie z sokiem cytrynowym, czosnkiem i przyprawami. 

Wymieszać krewetki z kluseczkami, posypać startym parmezanem. NIEBO W GĘBIE ! 🙂

(Visited 17 times, 1 visits today)