Składniki:
 
  • 20 dag masła
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru
  • 450 dag mąki kasztanowej
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka orzechów włoskich
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • przyprawa do piernika
  • konfitura: wiśniowa, porzeczkowa lub żurawinowa 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Roztopić masło z miodem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika. Zdjąć z ognia i wlać mleko i wsypać sodę. Do suchych składników wlać mokre, dodać jajka i konfiturę. Wsypać pokruszone orzechy. 
Piec w tortownicy w temp 180 stopni przez ok 1 godz. lub do tzw suchego patyczka.
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową z gorzkiej czekolady.
(Visited 4 times, 1 visits today)